U utorak 12. veljače 2019. u Solinu je održana prezentacija projekta “Unaprjeđenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja DV Cvrčak na području najmlađeg grada u RH-Grada Solina te općina Klis, Muć i Dugopolje”.

Gradu Solinu su iz Europskog socijalnog fonda odobrena sredstva u iznosu od 13.523.169,35 kuna za unaprjeđenje usluga ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja Dječjeg vrtića Cvrčak Solin. Kako DV Cvrčak Solin ne djeluje samo na području grada Solina, sredstva su tim odobrena i za njegovo djelovanje u općinama Klis, Dugopolje i Muć.

Riječ je o projektu koji je vezan za usluge produljenja radnog vremena dječjih vrtića s ciljem omogućavanja bolje ravnoteže poslovnog i obiteljskog života obitelji s područja Grada Solina i u navedenim općinama.
Sredstva dobivena projektom su omogućila dodatno zapošljavanje 50 djelatnika, i to 36 odgojitelja na 20 sati tjedno koji sudjeluju u radu produljenog boravka, zatim 10 pomoćnika koji će skrbiti o djeci s razvojnim teškoćama, dva edukacijska rehabilitatora te po jednog psihologa i logopeda koji su potpomogli još kvalitetniji rad postojeće stručne službe.
Projektom će se omogućiti produljenje radnog vremena vrtića do 17 sati, odnosno po potrebi 18 sati.

Ravnateljica DV Cvrčak Solin Anđela Biuk naglašava važnost ovog projekta – Do sada vrtić nije imao zaposlenog edukacijskog rehabilitatora, a putem ovog projekta zaposlena su dva. Projektom osim zapošljavanja novih djelatnika omogućena je i edukacija za odgojitelje i stručne djelatnike, a opremljena je i otvoren defektološki kabinet za individualni rad – kazala je ravnateljica Biuk.

Gradonačelnik grada Solina Dalibor Ninčević vjeruje da navedeni projekt koji traje dvije godine neće biti zaustavljen na tome. Ninčević se nada da će resorno ministarstvo osigurati novac za njegovo produženje. Grad Solin očekuje izgradnja dvaju velikih vrtića kojima će zadovoljiti potrebe roditelja za upisom djece u predškolske ustanove na svom području.
– Realno je za očekivati kako će veliki vrtićki centar planiran u MO Priko Vode otvoriti vrata na početku predškolske godine 2020./2021. godinu. Uskoro očekujemo početak radova, a rok za izvršenja radova je 15 mjeseci. Do kraja godine započet će radovi na izgradnji vrtićkog objekta u MO Rupotina – kazao je gradonačelnik Ninčević navodeći kako većinu sredstava Grad mora osigurati iz vlastitih prihoda. – Nažalost pored ovakvih programa i projekata na koje se Solin može kandidirati, moram naglasiti kako Solin kao grad spada u razvijeniju kategoriju gradova i po koeficijentu ne možemo sudjelovati u određenim natječajima, odnosno kandidirati se na velike infrastrukturne projekte – rekao je Ninčević apelirajući na resorno ministarstvo i Vladu da pored nužnog stimuliranja izgradnje vrtića u ruralnim dijelovima pripomogne i gradovima, primjera Solina, u kojima buja život.

O interesu i važnosti navedenog projekta svjedoči i veliki broj nazočnih roditelja, djece, djelatnika vrtića tijekom prezentacije na kojoj su se obratili zaposleni djelatnici i roditelji djece korisnika produljenog boravka.