Prema roditeljskim potrebama, a za nova radna mjesta

U solinskoj vrtićkoj ustanovi Cvrčak, zahvaljujući njezinom osnivaču Gradu Solinu, od 1. rujna ove godine, odnosno od početka nove pedagoške godine, provodit će se projekt Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku kojim se usklađuje radno vrijeme vrtića s radnim vremenom roditelja. Riječ je o projektu Unaprjeđenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja vrijednom 300 milijuna kuna koja su u 85 postotnom iznosu osigurana iz Europskog socijalnog fonda dok je preostalih 15 posto osigurano u državnom proračunu. Ministarstvo je raspisalo trajni poziv, a natječaj će biti otvoren najmanje do 2020. godine, naime, ovisno o potrebi može ga se i produžiti. 

Od Anđele Biuk, ravanteljice DV-a Cvrčak, doznajemo kako je unutar solinskih vrtićkih kuća već provedena anketa među zaposlenim roditeljima kako bi se dobili relevantni podaci o radnom vremenu vrtića koji bi odgovarao njihovim potrebama. 

– Anketa je bila namijenjena zaposlenim roditeljima, odnosno roditeljima čija su djeca uključena u primarne desetosatne boravke i jaslice, a ukupno ih je 616. Najveći interes iskazan je za model produljenja radnog vremena vrtića do 17 odnosno do 18 sati, za kojeg se prijavio ukupno 341 roditelj, dok je interes za smjenski rad, organiziran na način da dijete pohađa vrtić jedan tjedan ujutro, a jedan tjedan poslijepodne, znatno manji, naime za njega je prijavljeno tek 20-ak mališana – izvijestila nas je ravnateljica Biuk dodajući kako na području grada Solina djeluje 14 vrtićkih kuća s oko 800 djece. Ova brojka, napomenula je, uključuje i djecu u 5-osatnom popodnevnom programu čiji roditelji nisu bili uključeni u anketno ispitivanje. 

Naša vrtićka ustanova obuhvaća još područje općina Klis, Muć i Dugopolje koje su se u međuvremenu uključile u projekt te ga tako podigle na nivo cijele ustanove – dodala je ravnateljica. Ono što također treba istaknuti jest činjenica da se uvođenjem produljenog i smjenskog rada vrtića otvoraju nova radna mjesta.

Projektom, vrijednim oko 14 milijuna kuna, kojeg našeg vrtićka ustanova u suradnji sa svojim osnivačem Gradom Solinom prijavljuje nadležnome Ministarstvo pokrila bi se sredstva namijenjena dodatnom zapošljavanje odgojitelja i stručnih suradnika, materijalnih troškova vrtića i centralne kuhinje proizašlih iz nove organizacije rada te edukaciju za odgojitelje, stručne djelatnike i roditelje – objasnila je Biuk ističući kako bi se, ukoliko navedeni projekt bude odobren, zaposlilo 36 novih odgojitelja na pola radnog vremena, jedan logoped i jedan psiholog, te dva defektologa koje ova vrtićka ustanova trenutno nema.

– Svakako bih naglasila da uvođenje novog modela radnog vremena vrtića neće predstavljati dodatno financijsko opterećenje za roditelje, odnosno da se cijena boravka djece u vrtićima neće mijenjati, a ne mijenja se ni postojeća odredba prema kojoj dijete ne smije provoditi više od deset sati dnevno u vrtiću – kazala je ravnateljica dodajući kako će vrtić i dalje započinjati s radom u 6 sati ujutro, a produljeni rad odvijat će se do 17 sati, uz mogućnost dodatnog produljenja do 19 sati za djecu čiji su roditelji iskazali takvu potrebu.
– U međuvremenu smo ponovno kontaktirali sve roditelje koji su iskazali interes za jednim od dva nova modela rada vrtića kako bi ih upoznali s organizacijskim mogućnostima – kazala je Biuk dodajući kako su roditelji spremni na suradnju te velik dio njih s nestrpljenjem iščekuje primjenu novog modela rada.

Marijana BATARELO-JELAVIĆ / SOLINSKA KRONIKA